ژمینو کاکتوس
سبد خرید
ساکولنت چیست؟

ساکولنت چیست؟

ساکولنت چیست؟

ساکولنت چیست؟: ساکولنت(succulent) که در بعضی منابع فارسی ساکیولنت نیز از آن یاد میشود به ګیاهان آبدار و ګوشتی ګفته میشه که عموما بدون تیغ بوده و دارای بدنه ای پرآب است این ګیاهان کوچک آب را در دیواره سلولی خود ذخیره کرده و در مواقع تشنګی از آب ذخیره شده استفاده میکند.
شاید مقاومت این ګیاهان در شرایط مختلف باعث محبوبیت ساکولنت ها در مقابل دیگر ګیاهان آپارتمانی شده است البته تنوع بسیار زیاد در شکل و فرم و به خصوص رنګ ساکولنت ها محبوبیت آن ها را بیشتر کرده است.

عموما اګر با دقت برګ های یک ساکولنت رو ببینید و لمس کنید حتما متوجه  این موضوع خواهید شد که در مقایسه با برګ های ګیاهان دیګر که از این خانواده نیستند برګها دارای ضخامت بیشتری است,در واقع این ګیاهان با انباشتن آب در برګ ها, ساقه ها و ریشه های خود از ګیاه در مواقع تشنګی محافظت میکنند.

از نمونه های هدیه تولد در قالب ساکولنت و کاکتوس میتوانید در سایت ما دیدن نمایید.

فرق بین کاکتوس و ساکولنت در چیست؟

قبل از توضیح تفاوت بین کاکتوس و ساکولنت بهتر است بدانید کاکتوس نوعی ساکولنت است اما هر ساکولنتی کاکتوس نیست.

اما چرا؟وجه مشترک کاکتوس ها و ساکولنت ها در ذخیره آب در دیواره سلولی آن هاست به این شکل که عموم ساکولنت و کاکتوس ها بومی دشت های پهناوری از سرتاسر قاره ی امریکا و آفریقا بوده و در طی بارندګی ها با ذخیره ی آب آن را در ماه های خشکسالی و روزها ی طولانی تابستان اسفاده میکنند.

ساکولنت ها می توانند گزینه مناسبی جهت هدیه دادن به عنوان گلدان تبلیغاتی نیز باشند.

و اما تفاوت های دیګر ساکولنت و کاکتوس

به طور عام کاکتوس ها در بدنه ی خود تیغ دارند اما ساکولنت ها کاملا ګوشتی و بدون تیغ هستند.

اما اګر بخواهیم در این حوزه ریزبین تر باشیم از جمله فرق کاکتوس و ساکولنت این است که کاکتوس ها دارای آرئول ( areole) هستند و ساکولنت ها فاقد آن میباشند.

و اما آرئول چیست؟ آرئول بر آمدګی هایی در سطح کاکتوس است که از آن ها تیغ ها و ګل ای کاکتوس میروید.
و اما تفاوت دوم کاکتوس ها برګ (leaves)ندارند اما ساکولنت ها خود تشکیل یافت از برګ هستند.

یک سوال مهم: آیا میتوان ساکولنت و کاکتوس را در کنار هم کاشت؟

پاسخ:خیر,عموما ساکولنت ها به دلیل داشتن ساختار ګوشتی جاذب آب بیشتری هستند در نتیجه میزان آب مورد نیاز ساکولنت ها و کاکتوس ها متفاوت است لذا در صورت کاشت ساکولنت و کاکتوس در کنار هم به مرور زمان منجر به از بین رفتن یکی از آن ها خواهد شد.

از نمونه های کاکتوس های کلکسیونی در قالب ساکولنت و کاکتوس میتوانید در قسمت خرید کاکتوس دیدن نمایید.

شرایط نگهداری ساکولنت ها:

نور: به طور کلی ساکولنت ها بسیار نوردوست هستند و با وجود مقاومت بالای ساکولنت ها درشرایط مختلف عوارض بی نوری یا کم نوری با ګذر زمان در ظاهرو شکل و فرم  ګیاه پدیدار میشود.

از جمله مشکلات کم نوری دراز شدن و باریک رشد کردن ساکولنت هاست این شکل که ګیاه در جستجوی نور بیشتر به صورت علفی رشد میکند به عبارت بهتر با بیشتر شدن فاصله بین برګ های رو ی ساقه زیبایی ګیاه بسیار کاهش یافته و رنګ ساکولنت نیز کدرشده و اصطلاحا رنګ ‍پریده میشود.

برای جلوګیری از رشد علفی میباست نور لازم و کافی برای ګیاه تامین شود اګر ساکولنت و کاکتوس درفضای آ‍پارتمان یا محل کار نګهداری میشود باید ‍پرنورترین مکان را به آن ها اختصاص داد مکانی ‍پشت ‍پنجره ی جنوبی که کاملا آفتابګیر باشد.

نکته ی بسیار مهم که افراد به آن توجه نمیکنند این است که ګیاهان ګوشتی خود را در مکانی با نور معمولی قرار میدهند و یا پشت پ‍نجره ای که با داشتن شیشه هایی با رنگ کدر و یا پرده ای ضخیم مانع از ورود نور کافی میشود.

از جمله عوارض دیگر کم نوری تغییر شکل برگ ساکولنت هاست که معمولا انتهای برگ ها به شکل برگشته یا پایین رشد میکنند و سایز برگ ها به نسبت بزرگتر میشود,به عنوان مثال ساکولنت پرطرفدار پورتولاکاریا افرا در شرایط نوری بالا دارای برگ های ریزتر اما پرحجم روی ساقه میشود و در شرایط کم نوری فاصله ی بین برګ ها افزایش یافته و اندازه هر برگ بزرگترشده و تعداد برگ های روی ساقه کاهش میابد و به طور کلی زیبایی ګیاه رو به افول میرود.

توجه کنید که شما میتوانید در فصول پاییز و روزهایی از زمستان که دمای هوا بالای ده درجه سانتیگراد است و در واقع میزان تابش نور بسیار ملایم است آن ها را در فضای بیرونی منزل نگهداری کرده و به این شکل میتوانید شاهد رشد هرچه بهتر و زیباتر شدن گیاهان خود بر اثر دریافت نور عالی باشید.

اګر شما گیاهی را در منزل نگهداری میکنید پس مسئولیت مراقبت از آن ها به عهده ی شماست از گیاه به عنوان موجود زنده ای که دارای احساس است و مانند بقیه موجودات تشنگی,بیماری ,کم نوری و پ‍رنوری را حس میکند مراقبت و محافظت کنید تا با انتقال انرژی مثبت به شما عشق را در محیط زندگی شما جاری سازد.

شرایط پرنوری:

نور بسیار زیاد در ساعاتی از ظهر روزهای تابستان که به صورت مستقیم به ګیاه میتابد و میزان و شدت نور بسیار بالاست گیاه را دچار آفتاب سوختگی میکند.

پدیده آفتاب سوختگی گاهی منجر به از بین رفتن ساکولنت ها شده و درکاکتوس ها که عموما از نظر فیزیکی قوی تر هستند باعث سوختگی در دیواره ی بیرونی آن ها میشود.

درمان:معمولا اثر سوختگی در گیاه باقی مانده ودر صورت تامین شرایط مناسب باعث کم رنگ تر شدن اثر آن میشود.

در تصویر زیر فاصله ی بین برگ های ساکولنت تصویر اول به دلیل کسری نور زیاد شده است و گیاه دچار رشد علفی شده است و در تصویر دوم گیاه در شرایط پرنوری دچار آفتاب سوختگی شده است.

افتاب سوختگی و کم نوری

و اما چرا برگ های ساکولنت ها میریزد:

از جمله دلایل آن کم‌نوری و تشنگی گیاه است.

نکته:

تعداد زیادی از ارقام مختلف ساکولنت ها با تغییر میزان نور دریافتی, رنگدانه شروع به تغییر کرده و رنگدانه ها(در بعضی گونه ها ماند سدوم عروسکی و کمپ فایر و …) شروع به قرمز شدن میکنند.

آبیاری:

حفظ تعادل در آبیاری باعث رشد بهینه گیاه شما خواهد شد.اصولا در رابطه با میزان آبیاری نمیتوان نسخه یکسانی برای افراد نوشت چرا که میزان نور دریافتی و دمای محیط اطراف گیاه برای افرادی که از این گیاهان استفاد میکنند متفاوت است.

اما به طور عمومی زمان آبیاری ساکولنت ها زمانی است که سطح خاک به طور کامل خشک شده باشد,هنگام آبیاری سعی کنید گیاه را به طور کامل سیراب کنید,سیراب گیاه به این معنی است که آب اضافی از زیر گلدان خارج شود.

توجه کنید که گلدان باید دارای زهکش مناسب جهت خروج آب باشد.

به طور کلی ساکولنت و کاکتوس ها از خاک همیشه خیس بیزارند چرا که منجر به پوسیدگی ریشه گیاه و بیماری های مربوط به آن میشود.

و عوارض تشنگی گیاه که براثر  آبیاری  کمتر از میزان مورد نیاز ګیاه اتفاق میافتد از جمله:

چروک شدن برګ ها به دلیل از دست دادن آب ذخیره شده در ساختار سلولی خود(مانند تصویر زیر که ساکولنت برونسیا در سمت چپ تصویر به علت تشنگی شروع به چروک شدن میکند و گیاه سمت راست چند روز پس از آبیاری و دریافت آب لازم به حالت قبل باز میگردد)و رنگ پریدگی و تغییر رنگ برگسارها.

چروک شدن برگ های کاکتوس

دما:

نکته بسیار مهم در دمای محیط اطراف این است که بسیاری از ساکولنت ها به دمای بالا بسیار حساس هستند و عموما میزان تلفات خانواده کاکتوس و ساکولنت ها در طول فصل تابستان به بیشترین مقدار خود میرسد البته این شرایط در محیط گلخانه بیشتر نمود پیدا میکند چرا که دمای داخل آپارتمان ها عموما در طول سال تغییر زیادی نمیکند)

توجه کنید که در دمای بالا بسیاری از ساکولنتها مستعد مبتلا به قارچ هستند لذا توصیه میشود در طول روزهای گرم تابستان از قارچ کش در محیط ګلخانه استفاده شود.

تکثیر:

تکثیر بسیاری از ساکولنت ها از طریق برگ و ساقه انجام میشود.
تکثیر را میتوان با استفاده از محیط آب و خاک انجام داد.
ریشه دهی از طریق آب:میتوان مطابق با تصویر برگی از ساکولنت را جدا کرد و با کمک ظرفی شیشه ای که نور را از خود عبور میدهد برگ را ریشه دار کرد حدود ده روز تا دو هفته پس از ریشه دار شدن برگ آن را از محیط آبی خارج کرده و در خاک مناسب کاشت کنید.

ریشه دهی از طریق خاک:برگ بسیاری از ساکولنت ها به راحتی روی سطح خاک ریشه دار میشوند.

تکثیر ساکولنت

خاک:از خاکی سبک برای ساکولنت های خود استفاده کنید خاک سبک به این معنی که جاذب رطوبت نبوده و پس از جذب آب مورد نیاز آب اضافی را از زهکش خارج نماید,ترکیب مناسب خاک ساکولنت ها ترکیبی از ماسه و شن و خاک باغچه است.

توجه کنید از کوکوپیت(تشکیل یافته از پوست نارگیل) به دلیل جذب رطوبت استفاده نکنید.

کود:

شش ماه پس از خرید گلدان از کود استفاده کنید,چرا که در این مدت ریشه مواد مغذی مورد نیاز خود را  از خاک دریافت نموده و پس از مدتی دچار فقر عنصر میشود.

از کودهای متعادل کاکتوس و ساکولنت در طول فصول رشد گیاه یعنی بهار و تابستان استفاده کنید.

ژمینو کاکتوس در تلاش است تا با گردآوری اطلاعات بهینه و درست از نحوه ی نگهداری انواع ګیاهان شما را در روند هر چه بهتر نگهداری این ګیاهان زیبا همیاری کند.

نگارنده مقالات آموزشی ژمینوکاکتوس با داشن سال ها تجربه در کنار مطالعات آکادمیک و دانشگاهی اطلاعات درست را با کمال میل در اختیار شما قرار میدهد.

لطفا نظرات و سوالات خود را در انتهای این بخش بگذارید تا کارشناسان ما در سریع ترین وقت ممکن پاسخگوی سوالات و نظرات و انتقادات شما باشند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...